کودک حرف زدن را از مادر یاد می گیرد، نه از تلویزیون. کودک نیاز دارد تا در سال اول زندگی در معرض زبان مادری قرار گیرد. ارتباط کودک با مادر و یا فردی که او را بزرگ می کند اولین عامل تعیین کننده رشد کیفی زبان کودک است، و این تصور که کودک می تواند با نگاه کردن و گوش دادن به تلویزیون حرف زدن را یاد بگیرد، بسیار نادرست می باشد.
مهد کودک پیش از 2 سالگی ممکن است موجب کند شدن روند یادگیری زبان در کودک شود :
نقش و تاثیر مهد کودک پیش از 2 سالگی تا حد زیادی به محیط مهد کودک و رابطه ی تعداد مربیان و کودکان بستگی دارد. آنچه که بسیار مهم است ارتباط مداوم و موثر کودک با یک مربی واحد است تا بتواند با او حرف بزند. البته این مساله در مورد کودکانی که آسیب پذیرتر هستند، بیشتر صادق است.
زمانی که کودک با ایما و اشاره صحبت می کند، به او اصرار نکنید تا حرف بزند :
اگر کودک نام اشیا را بداند معمولا آنها را بیان می کند بنابراین نیازی نیست تا به او اصرار کنید تا کلمه ی مورد نظرش را بیان کند، کافی است مادر بتواند آنچه را که مدنظر کودک است تفسیر کند و با کودک ارتباط برقرار کند. در نهایت رشد کودک و ورودش به محیط هایی غیر از محیط خانواده که با زبانش آشنا هستند، محرکی خواهد بود تا از کلمات برای برقراری ارتباط کلامی استفاده کند.
تفاوتی در یادگیری زبان برای کودکان اول، دوم و یا سوم وجود ندارد :
نتایج تحقیقات جدید نشان داده است که اولویت تولد کودکان در خانواده بر روی سرعت یادگیری و روند رشد زبان تاثیری ندارد. اما به طور معمول دختران 1 یا 2 ماه زودتر از پسران شروع به حرف زدن می کنند و سریع تر یاد می گیرند.
برای لکنت زبان و تلفظ نامفهوم از پزشک متخصص اطفال مشاوره بگیرید:
لکنت زبان در سنین پیش از دبستان از دیدگاه زبان شناسی مورد توجه قرار نمی گیرد زیرا لکنت زبان به علل ارتباطی- هیجانی بستگی دارد. برای درمان لکنت بهتر است بعد از 4 سالگی به گفتاردرمانگر مراجعه شود تا بتواند برنامه ی بازتوانی را که در نهایت منجر به بهبود نقص بیانی کودک می شود، اجرا کند. بهتر است قبل از تصمیم گیری برای مراجعه به مراکز گفتار درمانی از یک پزشک متخصص کودکان مشاوره بگیرید.
بعد از یک سالگی هم به حرف زدن با کودک ادامه دهید :
معمولا در 12 ماه اول زندگی کودک والدین زمان زیادی را با کودک حرف می زنند در حالی که در سال دوم به جای حرف زدن با کودک بیشتر از او سوال می پرسند. بهتر است تا مادربه جای پرسیدن نام اشیا و یا حالات مختلف از کودک به حرف زدن با او ادامه دهد.
اشتباهات کودک در حرف زدن را بزرگ نکنید :
بمباران کردن کودک با سوالات مختلف، صحبت کردن درباره ی مشکلات کودکان در حضور دیگران، قطع کردن صحبت کودک برای اصلاح او و یا برای اینکه به او بگویید که منظورش را متوجه شده اید، نه تنها توانایی ارتباط کلامی را در کودک تقویت نخواهد کرد بلکه تاثیر منفی خواهد داشت. وقتی کودک کلمه ای را به اشتباه بیان می کند به جای گوشزد کردن اشتباهش، فقط کلمه ی صحیح را بگویید.