هوش هشت گانه چیست⁉️
هوش معمولاً به صورت توانائیهای بالقوه عقلانی تعریف میشود. چیزی که ما با آن زاده میشویم، چیزی که قابل اندازهگیری است و ظرفیتی که تغییر دادن آن دشوار است. امّا در سالهای اخیر دیدگاههای دیگری نسبت به هوش پدید آمده است. یکی از این دیدگاهها، نظریه هوش چندگانه است که توسط «هاوارد گاردنر»، روانشناس دانشگاه هاروارد، ارائه شده است.
به عقیده او همه انسانها دارای انواع مختلفی از هوش هستند. او معتقد است که برای به دست آوردن تمام قابلیتها و استعدادهای یک فرد، نباید تنها به بررسی ضریب هوشی پرداخت بلکه انواع هوشهای دیگر او از جمله هوش موسیقیایی، هوش درون فردی، هوش تصویری- فضایی و هوش کلامی- زبانی نیز باید در نظر گرفته شود.
نکات مهم و کلیدی تئوری هوش هشت گانه «گاردنر» چه هستند؟
1- تمام افراد از هر هشت هوش بهرهمندند.
این تئوری مدعی است تمام افراد از قابلیتهای هریک از هوش های هشتگانه بهرهمندند. هر چند آنها برای هر یک از افراد به گونهای خاص ظهور و بروز مییابد. هر فرد ممکن است در برخی موارد در سطح بالا و در برخی دیگر در سطح پایین و یا متوسط باشد.
2- تمام افراد میتوانند هر يك از هوشهای خود را به سطح مناسبی از توانايی برسانند.
اگرچه ممكن است برخی، نقصها و مشكلات شان را ذاتی تصور كنند، اما گاردنر معتقد است چنانچه فرد از آموزش، تشويق مناسب و محیط غنی برخوردار باشد، قادر خواهد بود تا حد زيادی تمامی هشت مقوله هوش خود را تا حد بالایی از عملكرد توسعه دهد.
3- انواع هوش ها معمولاً به شکلی پيچيده ای با يكديگر همكاری میكنند.
«گاردنر» معتقد است هيچ نوع هوشی به تنهایی موجوديت نمی يابد و هر يك از آنها، همواره بر يكديگر تأثير ميگذارند.
مثلاً كودکی كه مشغول بازی با توپ است، برای شوت زدن نيازمند انواع مختلف هوش است:
هوش بدنی – حرکتی برای دويدن، گرفتن و زدن توپ
هوش دیداری – تصویری رای تعيين جهت و پيشبینی محل افتادن توپ
هوش زبانی و ميانفردی برای موفقيت در درگيری های جريان بازی
4- برای هوشمندی در هر نوع هوش چندين راه وجود دارد.
تئوری هوشهای چندگانه بر تنوع فراوان روشهايی تأكيد میكند كه با آنها افراد میتوانند استعدادهای خود را درون محدوده هوشها نشان دهند و هيچ ويژگی استانداردی برای اينكه فردی در زمينه خاصی هوشمند تلقی شود، وجود ندارد. مثلاً فردی ممكن است قادر به خواندن نباشد، اما از هوش زبانی بالايی برخوردار بوده و قادر باشد داستانهای خاص بگويد يا واژگان زيادی را بداند.